2012. február 19., vasárnap

Karnevál


Februárban a farsangi kavalkád végigsöpör az egész világon, és a szürke hangulatú téli hónap vége felé kezdetét veszi a mulatság. Maga a karnevál szó a latin "carne vale" (ég veled hús) kifejezésből jött létre. Eredetét a nagyböjt előtti napra időzített mulatsághoz kötik. A karneváli ünnepségek Európa szerte elterjedtek a katolikus országokban,hogy aztán a francia, spanyol és portugál gyarmatosítók magukkal vigyék a karneválozás jó szokását Amerikába és a világ más tájaira.

A dél-amerikai kavalkád idején, az esős nyár decembertől februárig tart, ilyenkor ezeken a területeken óriási hőség és pára uralkodik. És ha erős vihar nincs, akkor 20-28 fokos a hőmérséklet.

Fergeteges felvonulás

Riói karnevál nem véletlenül a világ egyik legnagyobb látványossága, és ha a pénztárcád is megengedi, együtt táncolhatsz a szamba ritmusára a felvonuló tömeggel idén február 21-étől három napon keresztül. A nagy múltra visszatekintő színes rendezvény jelenlegi formáját a XIX. században nyerte el, és ekkor vált minden idők leghíresebb karneváljává, annak ellenére, hogy a karneválok őshazája Itália. A pomádéba öltözött felvonuló tánccsoportok szambaparádéja – amelyet napjainkban már több tucat tévéállomás közvetít – pedig az 1930-as években kezdődött.
A parádén a látványos jelmezek mellett a szamba is főszerepet kap. Ilyenkor mérik össze tudásukat a legjobb szambaiskolák táncosai a brazil farsang főutcáján, a több mint másfél kilométeres Sambadron stadionig, ahol a város 14 iskolája mérközik meg egymással. A szambaversenyre benevezett táncosok a karnevál előtt már több hónappal megkezdik a felkészülést. A karneválra mintegy három-ötszázezer turista érkezik rendszeresen.
De a latin karneválon nem csupán a szambaiskolák növendékei táncolhatnak. Rio de Janeiro minden körzetének megvan a saját zenekara és táncosai, akik jelmezeket, utcai ruhákat, karneválos pólókat, vagy akár fürdőruhákat öltenek magukra, majd miután a helyiek összegyűltek egy bárban vagy téren, a zenekar elindul egy előre eltervezett útvonalon.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése