2012. február 7., kedd

A nevetésterápiáról

A nevetésterápiáról
Miközben világunkban tombol az erőszak, a gazdasági pánik, a meg nem értettség, növekszik az elidegenedés és a megbetegedések száma, az emberek egyre nagyobb “depresszióba” merülnek – az orvosok, kutatók újra és újra visszajutnak arra a régi következtetésre, hogy a nevetés gyógyít.

Ugyanakkor a kutatók állítják, hogy a nevetés az egyik legrejtélyesebb, legkevésbé ismert viselkedési formánk. Már az is furcsa, hogy mi, emberek más-más helyzetekben, eltérő dolgokra és különböző mértékben reagálunk nevetéssel.

Bizonyított tény, hogy a nevetés hatására az agynak egyszerre több területe is aktivizálódik, így bekapcsol a gondolkodásért felelős terület – ezáltal vagyunk képesek felfogni a humoros dolgokat, vagy egyáltalán megérteni a vicceket. Bekapcsol a mozgásért, az izomműködésért felelős rész, egyúttal az érzelmekért felelős terület is aktivizálódik, amely az úgynevezett örömhormont, az endorfint küldi a véráramba, biztosítva a kellemes érzést, valamint támogatja szervezetünk védekező képességét, az immunrendszer működését.
Az élettani változásokon túl, a nevetésnek jelentős pszichológiai hatása is van. Egyfajta lélektisztító, stresszoldó módszer, melyre a mai túlpörgetett életvitelben jelentős szerepe lehet. Egyfajta biológiai energia feltöltési lehetőség, amely emeli az életkedvet, pozitív gondolkodásra sarkall és ezáltal képes a napi teljesítmények fokozására, az emberi kapcsolatok javítására.
Szerző: Aranyosi Ervin

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése