2012. április 11., szerda

Magyar Költészet Napja

Magyar Költészet Napja.
 2012. April 11.
Ma mindenhol verset lehet hallgatni: iskolákban, utcákon, színházakban, hírportálokon, közösségi oldalakon, a rádióban és a televízióban is. Aki szereti a verseket, annak azért ünnep a mai nap, a többiek pedig talán megkedvelik.
1964 óta ünnep a mai nap, József Attila születésnapja, a Magyar Költészet Napja. (Létezik a Költészet Világnapja is, ami március 21-én van.)Ma szinte mindenhol lehet olvasni hallgatni verseket, találkozni  a régi kedvencekkel és mai újakkal is.


 Vannak olyan költemények, amik hallatán az ember libabőrös lesz. Valahol itt van elrejtve a lényeg. Amikor valaminek több év – sőt, több száz év – után is ilyen hatása van, az megérdemli az ünnepnapot. Jó ok a Magyar Költészet Napja arra is, hogy pár percre lelassítsunk, megálljunk és gondolkozzunk. Azokról a dolgokról, amiket már a költők is évszázadok óta próbálnak megfejteni: szeretet, gyűlölet, isten, világ, haza, háború. Nekünk se fog sikerülni – ebben biztos vagyok – de a versek sokat segíthetnek!
 A magyar Költészet Napján a legtöbb embernek a klasszikusok jutnak eszébe. Vagyis Kölcseytől körülbelül a Nyugat nemzedékéig. De ne feledkezzünk meg Balassiról, Berzsenyiről és a kortárs költőkről sem. A magyar költészet szinte kiapadhatatlan forrás mindazok számára, akik szeretnék megismerni nyelvünket, kultúránkat és történelmünket.

Radnóti Miklós 1944-ben írt, a hazaszeretetet nemes egyszerűséggel, érthető és mégis érzékletesen gyönyörű szavakkal, képekkel bemutató sorait választotta a Facebookon összegyűlt közösség 2011 decemberében az Ország Versének.
„Nem tudhatom, hogy másnak e tájék mit jelent, nekem szülőhazám itt e lángoktól ölelt kis ország, messzeringó gyermekkorom világa.”
December 31-én lezárult az internetes szavazás, és kiderült, melyik az Ország Verse. Forradalmi hangulatú és szerelmes költemények egyaránt versenyeztek, számos kitűnő költő műve kapott szavazatot, de az abszolút győztes költemény valóban egy ország közös szívdobbanása, Radnóti Miklós verse lett.
Az Ország Verse szavazás eredményét kíváncsian várta mindenki. 168 vers kapott szavazatot az oldal lájkolóitól.
Az élmezőny érdekesen alakult: az első tíz helyezett között van két-két József Attila és Ady Endre-költemény (Tiszta szívvel, Óda ill. Őrizem a szemed, Karácsonyi rege), egy-egy vers Kosztolányi Dezső, Tóth Árpád és Szabó Lőrinc tollából (Akarsz-e játszani, Lélektől lélekig, Semmiért egészen)
Az élen viszont egészen egyértelműen Radnóti Miklós végzett, hiszen az első három hely az övé.


Két karodban és Tétova óda című szerelmes költeményei dobogósak,

Az Ország Verse pedig a haza szeretetét örökérvényű gyönyörűséggel tükröző mű lett:
Nem tudhatom.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése