2013. augusztus 28., szerda

Miért igyunk bort, sört, pálinkát? - De csak módjával...

Miért igyunk bort, sört, pálinkát? - De csak módjával...

Vajon tényleg vannak-e jótékony hatásai a legnépszerűbb alkoholos italoknak, mint a sör, bor és pálinka?

Hosszas kutatások végeredményeként állítják, hogy napi 20 gramm alkohol fogyasztása két és fél évvel hosszabbította meg a páciensek életét, azokhoz képest, akik egyáltalán nem ittak. A sör és a bor az
immunrendszer működésére jótékony hatással van, magas ásványi anyag,
vitamin- és antioxidáns tartalma vírusfertőzések ellen is védelmet
nyújt.

Rendszeres mérsékelt sör és borfogyasztás gátolja az artériákban a véralvadék és a lerakódások kialakulását, ezáltal a
szívinfarktus-esély 50%-kal csökkenhet, emeli a jó HDL koleszterint,
csökkenti az ártalmas LDL koleszterint és jó hatású a vérkeringésre.

Hangsúlyozni kell, hogy valóban csak a mérsékelt fogyasztásnál lépnek fel a pozitív hatások, a túl sok fogyasztás változatlanul
ártalmas!

A tanulmányok kimutatták, hogy a nélkülözhetetlen vitaminok és ásványi anyagok kombinációja éppen az alkohollal együtt növelik a szervezet elektrolit tartalmát, az enzim aktivitást, a hormonszintet,
a vérkeringést, az izom és anyagcsere folyamatokat, valamint fokozzák
a vértestek képződését.

Ismertté vált, hogy 1 liter sörben ugyanannyi antioxidáns van, mint 4-5 adag gyümölcsben. Naponta fél liter sör a vesekő rizikót 40%-kal csökkenti. Egy milánói orvos-csoport a sörfogyasztást a leggazdaságosabb vesekő megelőzési módszerként javasolja. Egy átlagos sör kevesebb, mint 140 kalóriát tartalmaz, dobozonként, kb. 4 %-os alkoholtartalom mellett, így a
mértékletes fogyasztása nem hizlal. Kísérletek kimutatták, hogy az árpa csírázása és malátává történő átalakulása során nagyon sok vitamin keletkezik. Különösen jelentősek a B1, B2, B3, B6, és H mind jelen vannak, valamint az ásványi anyagok a Cu, Fe, Zn, Ph, és a Mg.

Néhány sörfajtában a Folat (B9) olyan nagy mennyiségben van jelen,
mint 100g brokkoliban, vagy 0,5 kg paradicsomban. Ezen kívül a komló
növény évszázadok óta gyógynövényként ismert. Népi megfigyelések is
azt bizonyítják, hogy a komlót a szoptató anyák is használták az
anyatej mennyiségének növelésére, valamint az érzékeny csecsemők
nyugtatására az anyatejen keresztül. A komló megtalálható tabletta
formában és különböző gyógytea keverékekben is, nyugtató, altató és
emésztést elsegítő hatása van.

Vörösbor fogyasztása kifejezetten mérsékli az érelmeszesedés kialakulását, naponta egy pohárnyi, 1,5-2 dl bor kb. 15%-kal csökkenti
a szívinfarktus rizikóját. A borban lévő anyagok csökkentik az inzulinrezisztenciát, kedvező
hatással vannak az anyagcserére, csökkentik a pulzust és a szívet
jó energetikai állapotba hozzák. Ugyanakkor ennek a mennyiségnek nincs kimutatható máj- és idegkárosító hatása és nem okoz függőséget sem.

A pálinka alkoholtartalma 40-50% körüli, hazánkban a reggeli fél
kupica, illetve az étkezések előtti, aperitifként való fogyasztása
terjedt el, mely nem túl kedvező élettani szempontból. Az üres
gyomorra ivott pálinka, bár étvágygerjesztő hatású, károsan hat a
gyomorra.

A tömény italok fogyasztásának ideális ideje étkezés után van. Ekkor felszívódásuk, hatásuk mértéke csökken ugyan, de a szervezet ilyenkor emésztést serkentő szerként hasznosítja. Fertőtlenítő hatása miatt a pálinka megfázás esetén is jól jöhet.

Népi gyógymódok köhögés és rekedtség ellen az ágyas pálinkák
különféle formáit és a mézes pálinkát javasolják.

A pálinka önmagában jó a magas vérnyomás ellen. A fokhagymás
pálinka valóságos varázsszer.
Álljon itt a saját (Máthé Károly) tapasztalatom: Valamikor a
60-as évek végén, drága jó APÁM a következő recepteket adta át nekem.
"Fiam, a gyomor-bél fertőzésre a legjobb szer a valódi barackpálinka, míg a szívgörcs azonnali ellenszere a jófajta (nem aromából készült)
konyak." Az előbbit többször megtapasztaltam, az utóbbira a feleségem
betegsége emlékeztetett. Ma már otthon a gyógyszerek mellett mindig
van konyak, ami többször húzott ki percek alatt a szívgörcsből.
Érdekességként jegyzem meg, amikor megpróbáltam a neten utánanézni a
konyak eme jótékony hatásának, csak áttételesen véletlenül akadtam
egy orvos javaslata alapján az igazságra. Terhes nőknek javasolta,
hogy a nem kívánt méhgörcsöt egy pohárka konyakkal megszüntethetik.
Annyit meg én is tanultam biológiából, hogy a méh, a szív és az erek mind-mind a sima izmok családjába tartoznak. Igy ha közvetve is, de a doki megerősítette az apám által átadott recept hatásosságát, amit orvosi leiratokban hiába kerestem.

Az alkoholok ételek melletti alkalmazása során azt találták, hogy
mind a vörösboros, mind a sörös pácolás hat órán keresztül a káros
vegyületek megjelenését 90 százalékban megakadályozta. A harmadik
rákkeltő anyag kifejlődését a sör már négy óra alatt olyan mértékben
csökkentette, mint a
vörösbor hat órai pácolás végére! A kutatók úgy gondolják, hogy a
sörben és a borban található természetes cukrok gátolják a húsban
lévő, vízben oldódó molekulák kiáramlását a felszínre, ezért azok a hő
hatására nem alakulnak át rákkeltő anyagokká. Arról nem is beszélve,
hogy a pácolás eredményeként a hús is ízletesebb lesz.
Kertészetben a növények ápolásához is jól jöhet egy kis sör.
Csodákat művel, hatására a fű is gyorsabban nő. A sört a fodrászatban
is előszeretettel használják a haj formázására és ápolására. B6 és B2
vitamintartalmának köszönhetően erősebbé és fényesebbé teszi a hajat.
A különféle hajhabok és zselék helyett is használhatják, mivel a világos sör kitűnő hajformáló. Hajmosás után a fejbőrt és a hajszálakat is jól be kell dörzsölni, majd 15 perc után bő vízzel
leöblíteni.

Egy neurológus orvos azt is mondta, hogy ez a levél, ha eljut
legalább 100 címre, szinte biztos, hogy legalább egy életet megment.
Én is beálltam a sorba, hogy eljusson 100 emberhez. Köszönöm, hogy

elolvastad. Remélem Te is továbbítod!         

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése