A Márton nap a 40 napos adventi böjtöt megelőző utolsó nap, amikor
a jóízű és gazdag falatozás, vigasság megengedett. Ezen a napon rendszeresek
voltak a lakomák, bálok, vásárok. Ma is sok helyen táncos mulatságot csapnak,
ahol az asztalról nem hiányozhat egy libafogás és az újbor.
Márton nap liba és újbor ünnepA hagyomány szerint a fiatal libát
megtisztítják, kibelezik, besózzák és meghintik friss majorannával,
kívül-belül. Befűtik a kemencét, és lehetőleg nagy cserép- vagy öntöttvas
tepsiben szép pirosra, ropogósra sütik. Ha elkészült, feldarabolják. A
mellcsontjáról óvatosan lefejtik a húst (úgy át kell sülnie, hogy ez könnyen
elvégezhető legyen), és szemügyre veszik a csontot, hogy megjósolják belőle,
milyen lesz a tél. Ha barna volt, esős, ha fehér akkor havas telet vártak
Egyéb időjárással kapcsolatos ,,jóslások" is kötődnek ehhez a
naphoz: ha Márton napján havazik, gyakran elhangzott: ,,Eljött Márton szürke
lovon. Ha Márton fehér lovon jön, enyhe tél, ha barnán, kemény tél várható.
Sokfelé azt tartják, hogy a Márton napi idő a márciusi időt mutatja. Egyes
területeken úgy hiszik a Márton-napi jeges eső korai tavaszt jelent. A néphit
szerint a Márton-napi eső nem jelent jót, mert utána rendszerint fagy, majd
szárazság következik.
Néhol tartják a szokást, miszerint Márton hetében sem mosni, sem
szárogatni nem szabad, mert különben marhavész lesz. A liba húsából szokás volt
küldeni a papnak is, mégpedig az állat hátsó részéből. Innen ered püspökfalat
szavunk is. Magyar hiedelem, hogy aki Márton éjszakáján álmodik, boldog lesz.
Viszont aki spicces lesz a bortól Márton-napján, az a következő évben megmenekül
a gyomorfájástól és a fejfájástól. Aki ezen a napon csak répát eszik, ágyba
vizelő lesz.
A pásztorok ilyenkor egy csomó vesszőt adtak ajándékba azoknak a
gazdáknak, akiknek a barmai kijárnak a legelőre, a csordába. Ez a nyaláb vessző
volt a Szent Márton vesszeje.
A köztudatban azonban ezzel a nappal kapcsolatban a Márton-napi
lakomák alegismertebbek. A hiedelem szerint ludat illik enni ezen a napon,
mert, aki Márton-napján nem eszik libát, az majd egész évben éhezik. Úgy hitték
minél többet isznak, annál egészségesebbek lesznek. Tipikus ételek ezen a napon
a libaleves és libasült párolt káposztával és zsemle- vagy burgonyagombóccal.
Márton az újbor bírája is, ilyenkor ugyanis már iható az újbor. A Márton-napi
lúdpecsenyés vacsora végén már kiforrott újborral szokás koccintani, ezt hívják
Márton poharának.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése